Dette indlæg er udarbejdet i samarbejde med den virksomhed der linkes til. Indlægget er derfor betalt - det samme gælder links.

Det universelle svar findes ikke

Hvis du er gået ind på denne artikel, så kunne man ironisk nok argumentere for, at du allerede har opsøgt hjælp. Det kunne allerede indikere, at du underbevidst har lyst til at få at vide, at du skal opsøge hjælp. Lyder det korrekt? Tænk over det, for hvis det gør, så er svaret indlysende. Hvis du har lyst til at opsøge hjælp vedrørende problem, så skader det ikke.

Du behøves ikke have en bestemt diagnose for at opsøge professionel hjælp. Det kan også være, at du ikke selv ved, hvorfor du er nedtrykt, men gerne vil have hjælp til at klarlægge det. Hvis du sidder i en situation, som er altoverskyggende for alt andet i dit liv, så kan det dog være direkte nødvendigt at tage kontakt til en hjælpende hånd for at komme videre.

Så kort sagt: Det universelle svar på, hvornår du skal søge hjælp, findes ikke. Gør det, hvis du har lyst og gør det, hvis du føler, du sidder med et altoverskyggende problem. Det er dog forskelligt fra person til person, hvornår de ville identificere noget som altoverskyggende.

Hvor søger man hjælp?

Der findes efterhånden flere forskellige faggrupper, som praktiserer hjælp af terapeutisk karakter. Der er både coach, psykolog og psykoterapeut.

Begrebet coach stammer fra sportens verden. Originalt dækkede begrebet over ham, der hjalp sportsmanden med at udføre sit fulde potentiale på banen. Senere blev det ført over til andre erhverv, heriblandt den terapeutiske verden. Når man går til en coach, så prøver coachen få en til at afklare, hvordan man løser sit problem gennem spørgsmål. Man skal derfor helst føle, at man selv har løst problemet, når man går fra en coach.

En psykolog er en, der har en 5-årig uddannelse i psykologi fra universitetet, eller har taget en kandidateksamen i psykologisk pædagogik. Psykolog er derfor en beskyttet titel. Psykologer er nok stadig det mest brugte, inden for terapiens verden. Det kan dog være dyrt at tage til en psykolog, hvilket kan betyde, at nogle vælger det fra. Du kan dog i særlige tilfælde få tilskud, hvis lægen vurderer, at du har stærkt behov for en psykolog.

En psykoterapeut har ikke en beskyttet titel. Det betyder også, at du skal være opmærksom på at opsøge en uddannet psykoterapeut. Generelt kan man altid sige, at personer der er uddannede psykoterapeuter ville skrive det på deres hjemmeside. Så husk at kigge efter det. Heldigvis er faget og uddannelsen blevet mere populært i løbet af de sidste år, og det bør derfor være muligt at skaffe en, hvad end du skal bruge en psykoterapeut i Odense, Aarhus eller i København.

Det gode ved psykoterapeuter er, at de ikke er lige så dyre som psykologer. Så det kan være en økonomisk fordel at vælge en psykoterapeut fremfor en psykolog.

EFTERLAD ET SVAR