Dette indlæg er udarbejdet i samarbejde med den virksomhed der linkes til. Indlægget er derfor betalt - det samme gælder links.

Debatten omkring e-cigaretter har været oppe at vende i medierne mange gange, og den har efterhånden taget en del drejninger. Det store spørgsmål er dog, om e-cigaretterne er sundere end de almindelige cigaretter.

For nyligt har forskere dog påvist, at e-cigaretter er mindre skadelige end almindelige cigaretter. Brugere af e-cigaretter har mindre mængder af en række giftige og kræftfremkaldende stoffer i kroppen end rygere, der benytter sig af almindelige cigaretter. Dog skal det ikke tolkes som, at det er uskadeligt at ryge e-cigaretter. Det er det nemlig ikke, og derfor bør du heller ikke anvende e-cigaretter som et substitut til de almindelige cigaretter, men som et hjælpemiddel, der kan anvendes, hvis du vil stoppe med at ryge.

Forskerne er uenige om, hvorvidt e-cigaretter er skadelige

E-cigaretter bliver anvendt af mange som et ‘sundere’ alternativ til e-cigaretter, men forskerne er uenige om, hvorvidt dampen egentlig skader mindre end almindelige cigaretter. Brugen af e-cigaretter har dog vist, at der færre tegn på kræftfremkaldende stoffer i tis og spyt end hos de almindelige cigaretrygere.

E-cigaretterne har dog ikke været på markedet i lang tid nok til, at der er ordentlig og fyldestgørende forskning på området. Det betyder, at regeringen ikke kan gå ud og sige, at det er en god idé at anvende e-cigaretter, hvis man vil stoppe med at ryge. Der er ikke nok forskning på området. Det kræver, at man kender de langtidssigtede risiko ved det.

Undersøgelse viser færre tegn på kræftfremkaldende stoffer

En undersøgelse, der er foretaget for nyligt, viser, at langtidsbrugere af e-cigaretter har færre tegn på kræftfremkaldende og giftige stoffer i deres urin og blod – i hvert fald hvis man sammenligner med personer, der har røget cigaretter i lang tid.

Forskere konkluderer derfor, at dampen fra e-cigaretter er mindre usunde, end den damp der kommer fra almindelige cigaretter. Derfor må e-cigaretterne altså anses som værende et godt middel til folk, der ønsker at stoppe med at ryge.

EFTERLAD ET SVAR